стъклопакет

Комбинацията от стъкла дава възможност за реализиране на предимствата между различните видове прозорци.

Стъклопакетите се различават, чрез тяхната топлоизолацията, звукоизолацията и защитата от слънчева радиация, които осигуряват. Те се състоят от две или три стъкла, разделени чрез алуминиев, пластмасов или стоманен дистанционер (обикновено перфориран).
Стъклата са залепени към дистанционера с бутил каучук и системата е херметизирана със специален материал – бутил каучук, силикон, полисулфид или полиуретан. В системата не попада никаква влага или прах благодарение на това, че пространството между стъклата се затваря херметически. По този начин не се нарушава и осветеността на помещението. Пространството между стъклата се запълва с инертни газове за да се повиши топлоизолацията и звукоизолацията на стъклопакета. В дистанционерът се поставя абсорбент, който осигурява въздухът в пространството да бъде сух.                                                                        

Стъклопакетите могат да бъдат двойни, тройни и други. Броят камери в стъклопакета се отчита така:

Еднокамерен - 2 стъкла и пространството между тях. 
Двукамерен - 3 стъкла 2 пространства между тях
Трикамерен - 4 стъкла и 3 пространства между тях.

Газовите смеси и въздуха в стъклопакета могат да изолират системата до момента, в който в пространството между стъклата попадне голямо количество влага и повлияе на топлопродимостта му

 Остъкляването заема около 80-85 % от площта на прозореца и затова изборът му определя топлопроводимостта и пропускане на светлината. Неговият избор трябва да бъде съгласуван с избора на системата. Основните критерии за избор на стъклото са:

  • Предназначение на помещението – спалня, дневна, офис, магазин, производствено помещение;
  •  Изложение – изток, запад, север, юг;
  •  Шумово натоварване – близост до шумна улица, детска площадка, гара и др.;
  •  Наличие на засенчващи елементи – съседни сгради, нисък или висок етаж на сградата;
  •  Опасност от проникване с взлом.

 

Характеристики на най-често използваните комбинации на стъклопакети

Коефициент на топлопреминаване UgСоларен фактор SFСветлопреминаване LTИзолация от директен въздушен шум
Двоен Бяло/Бяло 24 мм2,8 W/m2K77%81%30 dB
Двоен Бяло/Top 1.1 24 мм с Аргон1,1 W/m2K62%79%30 dB
Двоен Advanced 1.0/Бяло 24 мм с Аргон1,0 W/m2K42%66%30 dB
Троен Бяло/Бяло/Top 1.1 32 мм с Аргон1,1 W/m2K55%71%35 dB
Троен Бяло/Бяло/Top 1.1 40 мм с Аргон0,9 W/m2K55%71%35 dB
Троен Energy/Бяло/Top 1.1 32 мм с Аргон0,8 W/m2K37%60%35 dB
Троен Energy/Бяло/Top 1.1 40 мм с Аргон0,6 W/m2K37%60%35 dB

обков за дограма

 

Обков – това е съвкупност от механизми и детайли, осигуряващи вида на отваряне на частите на дограмата и стабилното им закрепване. Именно поради тази причина, критериите за механичната износоустойчивост са доста високи.  До голяма степен цената на дограмата се определя и от обкова. Пазара е залят с фирми-производители на обков, но далеч не всички те гарантират качество и стабилност на продукта. Затова когато избирате дограма е необходимо да се обърне внимание на обкова и неговия произход.  Разбира се несъмнените лидери в производство на обков, са фирмите: Winkhaus, Maco, AUBI, G-U, Siegenia, Roto, Vorne, VHS и др. Това обаче съвсем не означава, че другите марки са за пренебрегване. Пазарът се изменя постоянно и често на него се появяват нови фирми-производители, които предлагат високо качество. За да разберете дали обковът е качествен, обърнете внимание на предлагания гаранционен срок, той определено играе ролята на индикатор. В повечето случаи срокът за гаранция на продукта, се предлага от пет до десет години  и често това не е рекламен номер, а действителен нормален срок за експлоатация.

Обков за дограма Maco

Maco е една от първите австрийски компании, занимаваща се с производството на обков за дограма. Вече повече от 60 години Maco произвежда качествен обков, който се радва на невероятна популярност сред клиентите по цял свят. Инженерите на компанията са направили обков Maco така, че да има възможност за включване на допълнителни приложения при монтажа и постигане на отлична ефективност.

Обков за дограма G-U
Това е една от най-извесните немска марка, която дълги години произвежда висококачествен обков за дограма. Марката G-U се разпознава в цял свят, като нейните продукти се продават изключително успешно на 3 континента- Европа, Америка и Азия. Своите успехи сред потребителите обковите G-U дължат единствено на стриктно следения си стандарт за качество и добрите специалисти, които се грижат за запазване на дългогодишния безупречен им

Обков за дограма Siegenia

Siеgenia е името на немска компания, която се занимава с производството на обков за дограма. Компанията е известна с това, че работи единствено с най-качествените материали и непрекъснато инвестира в иновиране на нови продукти. Siegenia е един от пионерите при производителите на обков, който разработва подсилен обков предотвратяващ отваряне на дограмата отвън.Така освен на надеждност от страна на Вашата дограма ще се радвате и на сигурност